Германија би претрпела сериозни економски последици ако излезе од ЕУ

Германија би претрпела голема економска штета доколку ја напушти Европската унија, пишуваат истражувачите од Германскиот економски институт (IW) во извештајот објавен од dpa. Напуштањето на ЕУ, пишуваат економистите во нивната анализа, „намерно би предизвикало тешка економска криза и трајно губење на просперитетот на населението во Германија“.

Екстремно десничарската партија Алтернатива за Германија (AfD) сака делумно да ја промени европската интеграција. Според нивното мислење, ЕУ треба да биде само економска и интересна група на лабаво поврзани поединечни држави.

Истражувачите од институтот со седиште во Келн проценуваат дека пет години по излегувањето на Германија, може да се очекува пад на реалниот бруто-домашен производ (БДП) од 5,6 отсто, или околу 690 милијарди евра (751 милијарди долари).

Околу 2,5 милиони работни места би можеле да бидат изгубени во петтата година. Тоа е приближно еднакво на загубите во економската додадена вредност поради пандемијата на коронавирус и кризата со енергетските трошоци по руската инвазија на Украина.

Бројките се засноваат на минато сценарио, но идните трошоци би биле слично високи. Истражувачите пресметале што би се случило со Германија доколку ја напушти ЕУ истовремено со Обединетото Кралство. Гласачите во Обединетото Кралство го одобрија излегувањето, познато како Брегзит, во 2016 година и стапи на сила во 2020 година.

За да го утврдат ова, тие прво го анализираа економското влијание на Брегзит врз Обединетото Кралство од референдумот во летото 2016 до 2021 година, а потоа ги екстраполираа тие ефекти во Германија – земајќи ги предвид разликите меѓу двете земји.

Влијанието на вистинското излегување на Германија од ЕУ веројатно би било поголемо, сметаат авторите кои укажуваат на поблиските врски на Германија со другите земји од ЕУ и употребата на заедничката валута евро.

Одлуката за напуштање на ЕУ веќе доведе до губење на растот во ОК пред нејзиното спроведување на 31 јануари 2020 година, напишаа истражувачите. Фунтата ја загуби вредноста во однос на еврото, што го поскапи увозот. Неизвесноста за идните односи со ЕУ негативно се одрази на инвестициите. Покрај тоа, Обединетото Кралство го пропушти бум во трговијата внатре во ЕУ како резултат на Брегзит.

Иако владата во Лондон можеше да склучи нови договори за слободна трговија со други земји, тие во суштина ги репродуцираа договорите на ЕУ со тие земји. Затоа, не беа отворени нови можности за пристап до пазарот.

Велика Британија склучи два нови договори со Австралија и Нов Зеланд. Сепак, владата на ОК очекува само многу мал долгорочен поттик на економското производство: 0,08% од растот на БДП од договорот со Австралија и 0,03% од договорот со Нов Зеланд – и двете до 2035 година.

„Во споредба со проценетите загуби од 5% до 10% од економското производство како резултат на Брегзит, овие придобивки се занемарливи“, пишуваат авторите на студијата.

Извор – seebiz.eu