Германија, Данска и Норвешка подготвуваат нова испорака на оружје за Украина

Германија, Данска и Норвешка нарачале серија оружје со долг дострел за Украина.

Испораката на 16 словачки хаубици „Зузана-2“, која штотуку беше најавена од германското Министерство за одбрана, ќе започне следната година. Ова следи по повиците од Украина за повеќе оружје за да се надградат неодамнешните успеси на бојното поле.

Топовите, кои можат да испукаат шест проектили во минута на растојание од 40 километри, ќе се произведуваат во Словачка. За системите трите земји ќе потрошат 92 милиони евра.