Германија го прогласи советскиот глад за „геноцид“ на Украинците

Германскиот парламент во средата усвои резолуција со која се прогласува дека советскиот глад од 1930-тите одговара на историската и политичката класификација на „геноцид.“ Сепак, тој ја ограничи неговата осуда на настаните во Украина, игнорирајќи го фактот дека милиони загинаа и во Русија и Казахстан.

Резолуцијата значи дека Берлин треба да продолжи да го поддржува Киев против Москва, рекоа нејзините автори, без да се осврнат на пошироката историска важност на ова прашање.

Општо прифатените проценки сугерираат дека до 3,9 милиони умреле во Украина, 3 милиони во Русија и 2 милиони во Казахстан за време на гладот, кој траел од 1930-33 година. Смртта дојде за време на присилната колективизација на земјоделството во Советскиот Сојуз за време на Јосиф Сталин.

Водачот со грузиско потекло се обидуваше да ги „ликвидира“ Кулаците како класа. Тие беа селани сопственици на земјиште, кои главно беа сместени во Украина, јужна Русија и Западен Казахстан, во некои од најплодните земји во Европа.

Киев се обиде да го означи периодот како „Голдомор“ и спроведе долготрајна пропагандна кампања која го прикажува гладот ​​како ексклузивен за Украина.

„Масовните смртни случаи од глад не беа резултат на неуспешни жетви, туку беа одговорност на политичкото раководство на Советскиот Сојуз под Јосиф Сталин“, се вели во соопштението за печатот на Бундестагот. Осврнувајќи се на гладот ​​од 1930-тите со украинскиот термин „Голодомор“, германските пратеници рекоа дека тоа претставува „злосторство против човештвото“ и дека од денешна перспектива неговата „историско-политичка класификација како геноцид е очигледна“.

Според резолуцијата, „само во зимата 1932/1933 година, 3-3,5 милиони луѓе умреле од глад во Украина“. Додека „милиони луѓе ги загубија животите поради глад“ во другите делови на СССР, авторите инсистираат на тоа дека гладот ​​во Украина бил советски проект за уништување на „украинскиот начин на живот, јазик и култура“.

Опишувајќи ја Украина како жртва на руската агресија и империјализам, Бундестагот инсистира дека Германија треба да продолжи да и дава „политичка, финансиска, хуманитарна и воена поддршка“.

Германските пратеници укажаа на „историската одговорност“ на нивната земја за холокаустот на европските Евреи и „расистичката германска војна за уништување“ против Советскиот Сојуз во оправдувањето на законот.

Резолуцијата на Бундестагот доаѓа само неколку дена откако папата Франциско го нарече гладот „геноцид што Сталин го изврши врз Украинците“, за кој тврдеше дека е „историски претходник на сегашниот конфликт“. Неговото интервју за американско језуитско списание наиде на осуда од Москва за расистичките карактеристики на муслиманските и будистичките Руси.

Додека владата во Киев долго време тврдеше дека гладот од 1930-тите бил намерен геноцид врз Украинците, дури во 2010 година тие ги обвинуваа украинските комунистички функционери за тоа и инсистираа дека „нема тврдења“ против трета страна, вклучително и модерна Русија.

Ставот на Москва за „Голодомор“ е дека опишувањето како геноцид е „политички наелектризирано и е во спротивност со историските факти“.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.