Германија не се плаши од „руската зима“ – резервоарите со гас се полни до врв

Местата за складирање гас во Германија сега се исполнети со повеќе од 100% од капацитетот, покажаа податоците од индустриската групација Гас Инфраструктура Европа на 6 ноември, четвртата земја-членка на ЕУ која ги полни залихите со повеќе од технички капацитет.

Германија – која има најголем капацитет за складирање гас во ЕУ од околу 255 TWh (24 Bcm) – си постави строги цели за полнење на складиштето во летото 2022 година за да ја подобри безбедноста на снабдувањето по ограничувањата на рускиот гас. Според податоците на GIE, германските складови биле исполнети до 100,03% од капацитетот од 4 ноември. „Добра вест е што складиштата за гас сега се 100% полни“, рече Клаус Мулер, претседател на регулаторот, на 6 ноември на X, порано познат како Твитер. „Ние сме многу подобро подготвени за оваа зима отколку минатата година. Но, ако го користите бензинот умерено, можете да заштедите многу пари“, рече Мулер.

Другите земји-членки на ЕУ чии капацитети за складирање гас имаат над 100% исполнетост се Португалија (107,3%), Романија (103%) и Шпанија (100,4%).

Германија бараше нејзините капацитети да се пополнат до 75% од капацитетот до 1 септември, 85% до 1 октомври и 95% до 1 ноември. Сите цели беа исполнети пред време.

Трговците рекоа дека зголемувањето на германските залихи е дополнителен надолен сигнал за европскиот пазар. „Побарувачката ја нема, времето е многу благо и складиштата нема да се испразнат додека побарувачката не се зголеми“, вели трговец со седиште во Германија.

И покрај целосното складирање, германскиот регулатор рече на 2 ноември дека сè уште е „прерано“ да се даде целосно јасна сигурност за зимското снабдување со гас, истовремено нагласувајќи дека изгледите се многу попозитивни од ова време минатата година.

Регулаторот рече дека ситуацијата со снабдувањето е „значително подобрена“ во споредба со минатата зима благодарение на стартувањето на инфраструктурата за увоз на ЛНГ и целосното складирање на гас.

Мулер, исто така, на 2 ноември рече дека Германија била дисциплинирана во напорите за заштеда на гас.

 

 

Испораките на Русија во Европа преку гасоводот во моментов се ограничени на тековите преку Украина кои влегуваат во точката Суџа на руско-украинската граница и во југоисточна Европа преку европската низа Турски тек.

Според правилата на ЕУ за солидарност со гас, соседните земји се обврзани да им помогнат на земјите-членки во снабдувањето со гас во случај да страдаат од недостиг на гас.

Германија, и покрај тоа што го загуби пристапот до рускиот гас, ја подобри увозната способност со своите три оперативни терминали за увоз на ЛНГ, како и со постоечките врски на копно со Холандија, Данска, Франција и други земји на ЕУ.

Сепак, Германија продолжува да се залага за заштеда на гас од најмалку 20 отсто, над целта на ЕУ за намалување од 15 отсто, и ја исполни или беше блиску до исполнување на целта повеќето недели од нејзиното воведување.