Германија потклекна пред Москва: „Ќе платиме за гас, како што сакате“

Германските електроенергетски компании RWE и „Uniper“ потврдија дека првпат платиле за рускиот гас, според московскиот декрет кој предвидува плаќања во рубљи преку банка посредник во Русија.

Според рускиот декрет од крајот на март, купувачите од „непријателските земји“ мора да отворат сметка во „Газпромбанк“ на која префрлаат пари во договорената валута, главно евра и долари. Банката потоа ги продава на аукција на берзата и ги префрла рубљите на сметката на добавувачот на „Газпром“.

Москва смета дека членките на ЕУ, САД, Швајцарија и други, кои воведоа санкции кон Русија поради нејзината инвазија на Украина, ги исклучуваат големите руски банки од глобалниот финансиски систем.

Регулативата ги подели земјите на ЕУ. Така, Полска, Бугарија и Финска одбија да платат за рускиот гас според новите правила, а Гаспром ги прекина испораките за нив во мај. Оваа недела руската компанија објави дека повеќе нема да испорачува гас на холандската „GasTerra“ или данската Oersted.

Германија е главен увозник на руски гас, со повеќе од половина од увозот на енергија минатата година, а значителен дел е нарачан од Uniper и RWE.

Двете компании веќе најавија дека ќе отворат сметки со Газпромбанк, во согласност со сегашните санкции против Русија, за да се обезбеди континуирано снабдување со гас на Германија.

„Како и другите германски и европски компании, „Uniper“ го промени начинот на плаќање за гас испорачан од Русија. „Uniper“ плаќа во евра, во согласност со новиот механизам за плаќање“, напиша компанијата во изјавата за е-пошта во вторникот.
„Првата исплата беше извршена кон крајот на мај. Затоа, „Uniper“ ги почитува санкциите и може да продолжи да гарантира навремено почитување на договорот“, додаваат тие.

Исплатата е извршена во координација со германската влада и во согласност со насоките на ЕУ, истакнаа тие.

Компанијата во мај објави дека првата исплата според новиот модел ќе ја изврши на крајот на месецот, но не прецизираше датум. Портпаролката на RWE, исто така, потврди во вторникот дека тие префрлиле евра на сметка во Русија, отворена за плаќање гас според новиот модел.