Германија се соочува со најголемата криза со недвижности во последните 15 години

Deutsche Pfandbriefbank, германска банка фокусирана на комерцијални недвижности, стана најновиот заемодавател во земјата кој објави дека оставил настрана повеќе резерви за своето кредитно портфолио во услови на, како што го нарекува, најлошиот пад на вредноста на комерцијалниот имот од глобалната финансиска криза.

Банката, позната како PBB, објави неделава дека ги зголемила резервите во четвртиот квартал, наведувајќи во соопштението дека издвоила 215 милиони евра (231,7 милиони долари) за лоши заеми поради „постојана слабост на пазарите на недвижности“. Сепак, се додава дека и покрај овој чекор, „PBB останува профитабилна благодарение на својата финансиска сила – дури и во најголемата криза со недвижностите од финансиската криза“.

Акциите на банката паднаа за повеќе од 3% во петокот и се намалија за 27% досега оваа година и за 40% во изминатите шест месеци. Во четвртокот таа се обиде да ги увери инвеститорите дека има доволно пари и високоликвидни средства на својот биланс за да работи шест месеци без ново финансирање од инвеститорите.

Загриженоста за здравјето на билансите на банките расте откако најголемиот германски заемодавател, Deutsche Bank, минатата недела објави дека издвоил 123 милиони евра во текот на четвртиот квартал од минатата година за да ги апсорбира потенцијалните неплаќања на заемите за комерцијални недвижности во САД. Тоа е повеќе од четири пати повеќе од сумата што ја издвои во истиот период во 2022 година.

Во последниве денови, банките во САД, Јапонија и Швајцарија, исто така, објавија зголемени загуби од кредитирањето на проблематичниот сектор за комерцијална сопственост. Предупредувањата доаѓаат речиси една година по кризата во која пропаднаа три американски регионални заемодавци и што резултираше со итно преземање на проблематичниот Credit Suisse од страна на конкурентската UBS. Во вторникот, американската министерка за финансии Џенет Јелен им рече на пратениците дека има загриженост за изложеноста на некои банки на комерцијални недвижности.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.