Германската хемиска индустрија предупредува дека штедењето на енергијата ќе го загрози производството

Германската хемиска индустрија веќе сторила сѐ што можела за да ја намали потрошувачката на гасот, објави во вторникот здружението VCI, предупредувајќи дека им преостанува уште само да го намалат или згаснат производството.

„Кога станува збор за нашите компании, моментално повторно правиме што можеме за да ја искористиме токму секоја можност за штедење на гасот. Но не можеме повеќе многу да штедиме, имајќи предвид дека ефикасноста веќе изминатите неколку години беше нашиот главен принцип“, изјави Волфганг Гросе Ентруп, извршен директор на здружението VCI.

Според VCI, кое претставува околу 1.900 компании, германската хемиска и фармацевтска индустрија е најголемиот потрошувач на гасот во земјата, со 15 отсто удел во вкупната потрошувачка. Индустрискиот лидер BASF се смета за најголем индустриски потрошувачи на гасот во Германија.

Од VCI го повикаа германското „општество со штедење на природниот гас да покаже сила“ за безбедно да се преброди зимата, имајќи ја предвид сѐ поизразената неизвесност од снабдувањето со гас од Русија.

Во Германија и Европа стравуваат дека поради најавениот нов круг антируски санкции поради украинската војна рускиот гас нема повторно да протече преку гасоводот Северен тек 1 до крајот на седмицата.

Се очекува до крајот на седмицата да биде завршено одамна најавеното редовно годишно одржување на гасоводот. Покрај тоа, „Газпром“ кон средината на јуни ги намали испораките преку Северен тек 1 за 60 отсто, откако турбината во руската компресорска станица Портоваја, клучен елемент од гасоводот, којашто германски „Siemens“ ја испрати на ремонт во својот погон во Канада, којашто го блокираше нејзиното враќање повикувајќи се на антируските западни санкции. По интензивните преговори со Берлин, Отава се согласи да ја испрати турбината на Германија, и покрај осамените протести на Украина, и се очекува трубината да биде ставена покрај ставена во функција кон почетокот на август, но мора да го мине тестирањата.

Истовремено во вторникот двете германски компании најголеми потрошувачи на гасот потврдија дека руски „Газпром“ минатата седмица ги известил дека може поради вонредни околности да не успее да ги исполните договорените обврски, повикувајќи се на правната клаузула „виша сила“.