Германски суд казни експерт поради неуспешна реставрација на слики

Ликовен реставратер направил грешка користејќи погрешни супстанции за да поправи четири дела направени во техниката масло на платно, поради што германски суд како компенација на оштетената галерија ѝ одредил 26.000 евра.

Судот во Минхен наведува дела реставраторот предизвикал на четири слики, вклучително и на познатото дело „Писател“ на Карл Шпицвег, да им падне цената бидејќи употребил несоодветни течности за чистење.

Казната ќе ѝ ја плати на галеријата којашто побарала реставрација, Жалбата на одлуката на судот не е можна, порачале од судот.

Од галеријата соопштија дека делото „Писател“, највредната слика меѓу оштетените, пред реставрацијата чинело меѓу 20.000 и 25.000 евра, а по неа само 5.000 евра.

Шпицвег (1808-1885) се смета за еден од најважните сликари во ткн период Бидермајер.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.