Германските работодавци планираат да вработуваат помалку 

Работодавачите во Германија ги намалија плановите за вработување и во февруари, а можни се и отпуштања во наредните месеци, според резултатите од истражувањето на институтот Ifo.

Индексот на вработеноста на Ifo во февруари паднал за 0,6 поени во однос на јануари, на 94,9 поени, објави во вторникот институтот.

„Економијата е толку летаргична што компаниите го одложуваат вработувањето на нови луѓе. Веќе не може да се исклучат ниту отпуштања“, рече Клаус Вохрабе, шеф на истражување во Ifo.

Знаците продолжуваат да укажуваат на намалување на работните места во производството, но и во трговијата, според споменатиот германски институт за економски истражувања со седиште во Минхен.

Трговците ги одложуваат планираните вработувања поради послабите потрошувачки трошоци, а градежниот сектор е оптоварен од тешката деловна ситуација.

Вредноста на индексот за услужниот сектор и натаму е благо позитивна, но темпото на вработеност е забележително забавено, наведуваат од Институтот. Светла точка е секторот на ИТ услуги и консултанти, кои продолжуваат да вработуваат со несмалено темпо, додаваат.