Го прашав Синвар како не се срами – Тој молчеше

Јохед Лифшиц по ослободувањето од заробеништво
Јохед Лифшиц по ослободувањето од заробеништво

85-годишната Јохевед Лифшиц, која беше ослободена од заробеништво во Газа пред околу еден месец, откри дека додека била во заробеништво, се сретнала со лидерот на Хамас, Јахја Синвар.

„Синвар беше со нас три или четири дена откако пристигнавме“, се сеќава Лифшиц во интервју за веб-страницата Давар. „Го прашав како не се срами да им направи такво нешто на луѓето кои сите овие години го поддржуваа мирот. Тој не одговори. Молчеше.

Во вторникот, Лифшиц учествуваше на собир пред Централниот штаб на ИДФ во Тел Авив, повикувајќи на враќање и на мажите кои се држат како заложници. Таа крена фотографија од нејзиниот сопруг Одед (83), кој сè уште го држи Хамас.

„Тука сум да протестирам. Да го доведам Одед дома. Ќе продолжиме да демонстрираме додека не се вратат сите заложници.

На почетокот на неделата, израелскиот аналитичар и известувач Амит Сегал објави дека лидерот на Хамас во Газа и планерот на масакрот на 7 октомври се сретнал со заробените Израелци во еден од тунелите под Газа.
Една од заробените жени раскажала за средбата со Синвар кажала: „Тој им зборуваше течно хебрејски на заробениците, велејќи: „Здраво, јас сум Јахја Синвар. Вие сте најбезбедни овде. Ништо нема да ви се случи“.

Претходно, новинарот Бен Каспит објави дека во последните неколку години, на премиерот Нетанјаху му биле претставени шест различни оперативни планови за атентат врз Синвар од тројцата најнови директори на ИСА: Јорам Коен, Надав Аргаман и Ронен Бар. Нетанјаху ги одбил сите.