Градоначалникот на Кавадарци ги прими гимнастичарките кои освоија прво место на државниот натпревар

375

Градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев, во својот кабинет во средата ги прими гимнастичарките постари пионерки кои екипно освоија прво место на државниот натпревар во А лигата.

Јанчев притоа информираше дека локалната самоуправа секогаш ќе ги поддржува успешните кавадарчани. Најави буџет и програма за сите спортски активности во општината.

Тренерот Јагода Нацева рече дека секој натпревар е тежок сам по себе. Во случајов се работело за конкуренција од над 120 натпреварувачи од цела Македонија. Учествувале осум градови со повеќе екипи.

„Децата покажаа знаење и успешност во вежбањето, напорните тренинзи вродија со плод. Станува збор за голема пожртвуваност и желба да се успее и покрај училишните обврски и други активности. Постигнавме огромен успех и покрај тоа што работиме во полоши услови споредено со поголеми градови“, рече Нацева.

Кавадарци како град веќе се издигнува и се носи со другите градови, нагласи Нацева, изразувајќи го задоволството од резултатите од напорната работа заедно со гимнастичарките и колешката Елена Каракулева, но рече дека им е потребна поддршка.

Клубот за гимнастички спортови „Партизан – срни“ од Кавадарци брои околу 70 членови, на возраст од 4 до 17 години.

„Интересот е голем и зачудувачки, а младите родители свесни што значи гимнастиката како базичен спорт што овозможува психофизички правилен развој. Во скандинавски земји тој е задолжителен до 12 години. Со овој спорт и желба, љубов и упорност, се доаѓа до градење на самодоверба, самопочит и самоконтрола, како најголема придобивка за правилен развој“, додаде Нацева.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.