Грците ги менуваат правилата на плажите: Туристите ќе бидат среќни, но има и повисоки цени

Грчката влада одлучи да стави крај на пренатрупаните плажи со многу лежалки и ресторани. Таа најавува дека повеќе нема да има плажи на кои туристите не можат сами да си поставуваат чадори и да шират пешкири.

На најголемиот број плажи, половина од нејзината површина мора да биде достапна за секого, додека другата половина може да има лежалки и чадори кои припаѓаат на кафулињата, изјави за РТС Александар Сеничиќ, директор на Националната асоцијација на туристички агенции на Србија.

Од друга страна, данокот за престој е зголемен во Грција, па се очекува цените за сместување да бидат малку повисоки.

Морам да кажам дека ова е иницијатива, бидејќи се уште не сме ја добиле официјално, но некои медиуми веќе ја објавија во Грција и овде, па да веруваме дека навистина ќе биде така“, изјави Сеничиќ за РТС.

Според него, на најголемиот број плажи половина од површината мора да биде достапна за секого, додека другата половина може да ја заземат некои објекти, лежалки – на што најчесто се навикнати туристите.

„На плажите во специјалните единици, таканаречените области на „еколошка природа“, а има и некои на северот на Грција каде што живеат најголем број наши луѓе, само 30 проценти можат да бидат окупирани од некои објекти, а 70 проценти ќе да биде достапна за секого“, рече Сеничиќ.

На прашањето дали тоа ќе влијае на поскапувањето на лежалките со оглед на тоа што ќе ги има помалку, Сеничиќ вели дека тоа зависи од деловната политика. Досега на повеќето плажи во Грција беше практика да се користи лежалка со чадор и да не се бара плаќање, туку да се консумира нешто од шанкот.

Но, секако, тој трошок, кој беше, да речеме, на ниво од три до пет евра дневно, сега ќе се намали и не е така мала сума“, рече Сеничиќ и додаде дека треба да заживее од оваа сезона. .

За туристите, исто така, важно е да се знае дека од 1 јануари оваа година Грција воведе и промени во даноците за престој. Сега тој опсег се движи од 1,5 до 10 евра.

„Досега ги имавме тие давачки, кои беа некаде 50 отсто поевтини, понекогаш дури и три пати. Најевтин е сепак данокот за престој во станови, кој досега беше 50 центи дневно, по стан, значи не по лице. но по сместувачка единица. Значи пет евра за 10 дена сега е 1,5 евра на ден, значи ќе биде 15 евра, не е драстична разлика“, вели Сеничиќ.

Според Сеничиќ, за висината на данокот ќе поскапат и хотелските услуги.

„Од хотел со две ѕвезди каде што е три евра, до хотел со пет ѕвезди каде што е 10 евра, но ние зборуваме за собите. Значи, за секој што престојува во тие соби. За 10 дена тој трошок ќе да биде околу 30 до 100 евра, во зависност од хотелот“, изјави Сеничиќ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.