Груевски во Василево презентираше нови проекти за земјоделството

83
василево

Тој нагласи дека станува збор за крупни проекти со кои имаат сериозна намера да го зајакнат македонското земјоделство како во поглед на квалитетот, така и во поглед на извозот и македонскиот земјоделец да стане конкурентен на пазарот.

Груевски посочи дека во Програмата се предвидува поддршка за отворање органски продавници со тоа што 50 проценти ќе бидат финансирани трошоците за опрема до максимални 60.000 денари, а исто така се предвидува и 50 проценти поддршка за производство и употреба на зелена енергија и за заштита на квалитетот на земјоделските производи.

gruevski-vasilevo-640x346

Како дел од Програмата, тој ги презентираше и проектите со кои се предвидува 60 процентно финансирање за набавка на нова земјоделска механизација, како и 60 процентна поддршка за осигурување на земјоделските посеви, притоа апелирајќи до земјоделците да ја искористат оваа можност и да ги осигуруваат своите посеви во услови кога се повеќе се очекуваат поплави и суши.

gruevski-vasilevo2-360x205– Ова не се само предизборни ветувања, туку ова е долгорочна стратегија каде ќе се движи нашето земјоделско производство. Верувам дека тоа е правецот по кој треба да се движи македонското земјоделство во наредните години. Чекор по чекор луѓето ќе ги користат мерките и ќе се менува структурата на македонското земјоделство, истакна Груевски.

 

Пред жителите на Василево беа презентирани и придобивките од проектот „Рурални развојни зони“, 80 процентната финансиска поддршка од државата за инсталирање на системот „капка по капка“ и исто толкава финансиска поддршка за набавка на високоприносен добиток.

gruevski-vasilevo3-360x185За подобро искористување на ИПАРД средствата се планира формирање на фонд кој ќе обезбеди гаранција за хипотеката на земјоделските кредити во висина од 50 проценти од износот, а со 50 проценти ќе се субвенционираат каматните стапки за ИПАРД инвестициите.

Како дел од Програмата, преку проектот „Агро-тирз“ се предвидуваат и голем број поволности за отворање центри за откуп и дистрибуција на свеж зеленчук и овошје.

Осврнувајќи се на проектите што се планираат во општина Василево, Груевски ги спомена реконструкцијата на браната „Турија“ со што ќе се овозможи наводнување на поголеми површини, потоа реконструкција на патишта, изградба на нова детска градинка и две кошаркарски игралишта.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.