Гутереш го поздрави тргнувањето нa првиот брод од Одеса со украинско жито

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш го поздрави денешното отпловување од украинското пристаниште Одеса на првиот трговски брод со жито од 26 февруари.
Гутереш рече дека е хуманитарен императив да се осигура дека постоечките житарки и други прехранбени производи се наоѓаат на глобалниот пазар.

Тој посочи дека бродот, кој тргнал за Триполи во Либан, бил натоварен со 26.537 тони пченка, прв испловил согласно договорот од Истанбул за извоз на жито со бродови од пристаништата во Црното Море, кој бил потпишан на 22 јули.

Портпаролот на Гутереш, исто така, нагласи дека Светската програма за храна, огранок на Агенцијата за храна и земјоделство на ОН, планира да купи, натовари и испорача 30 000 тони пченица од Украина преку брод изнајмен од ОН, но најави дека ќе знае повеќе детали. во наредните денови.

Денеска првиот брод натоварен со украинско жито го напушти украинското пристаниште Одеса од почетокот на рускиот напад, а како што соопшти мониторинг телото на ОН, бродот ќе биде прегледан во Истанбул, пред да го продолжи патувањето за Тирполи.

На 22 јули Москва и Киев потпишаа посебни договори со Турција и ОН со што се создадоа услови за деблокирање на извозот на украинското жито.