Хил: САД го поддржуваат „Отворен Балкан“, но тој не може да биде замена за ЕУ

Амбасадорот на САД во Србија, Кристофер Хил, денеска изјави дека САД ја поддржуваат иницијативата „Отворен Балкан“, бидејќи со неа се создаваат модели на соработка меѓу земјите од Западен Балкан и тоа беше причината за неговото присуство на самитот на ОБ во Охрид.

„САД ги поддржуваат сите напори за регионална интеграција и ова е напор што дојде од самиот регион и отиде подалеку од сите претходни“, рече Хил по посетата на ИКТ центарот во Белград, одговарајќи на новинарско прашање која е причината за неговото присуство на самитот во Охрид и како гледа на коментарите во некои медиуми дека оваа иницијатива е замена за членството во ЕУ.

Самитот „Отворен Балкан“ во Охрид и гледањето коментари во некои медиуми дека иницијативата е замена за членството во ЕУ.

Амбасадорот на САД рече дека „Отворен Балкан“ е првенствено фокусиран на економските активности, но и дека поврзува делови од регионот и воспоставува модели за идна соработка.