Холивудските сценаристи го прекинаа штрајкот пред гласањето за конечниот договор

Сојузот на сценаристи во Холивуд во средата соопшти дека неговите членови можат да се вратат на работа додека одлучуваат дали да прифатат тригодишен договор кој вклучува зголемени такси, заштита поврзана со употребата на вештачка интелигенција и исплата на тантиемите и авторските права од емисии и филмови на платформите за стриминг.

Раководството на Здружението на сценаристи на Америка (WGA) во средата едногласно гласаше за прекин на штрајкот, се вели во соопштението на здружението. Членовите, вкупно 11.500, имаат рок до 9. октомври да гласаат за предложениот договор.

Филмските и телевизиските писатели ја напуштија работата во мај, откако не успеаја да постигнат договор со големите студија, вклучувајќи ги „Netflix“, „Walt Disney“ и „Warner Bros Discovery“.

Се чини дека сценаристите добија отстапки во целост, со покачувања во текот на тригодишниот договор, зголемени здравствени и пензиски придонеси и заштитни мерки против вештачката интелигенција.

Според пробниот договор постигнат во неделата, вештачката интелигенција не може да се користи за поткопување на авторитетот на сценаристите. Сценаристите можат да изберат да користат вештачка интелигенција при креирањето на сценариото, но компанијата не може да бара користење на софтверот.

Крајот на штрајкот значи дека дневните и доцните ноќни ток-шоуа може да се вратат во етерот.

Бил Махер, водителот на емисијата „Real Time” на HBO, објави на социјалните мрежи дека ќе се врати со нови епизоди почнувајќи од петок. „Моите сценаристи и Real Time се вратија!“ напиша Махер.

Со завршувањето на штрајкот, WGA Hollywood не се враќа во нормала. Членовите на синдикатот на актерите SAG-AFTRA ја напуштија работата во јули и го продолжуваат својот штрајк.