И Ајнштајн се потпишал за ослободување на Брашнаров, власта игнорирала, како што сега се игнорира народната волја

Во 1929 година е потпишано меѓународно протестно писмо за ослободување од затвор на ПАНКО БРАШНАР – стариот велешки револуционер и мој сограѓанин. Легендарниот учител кој го отвори АСНОМ у „Прохор Пчињски“! Епа Он, драги мои неписмени и подмитени социјал-демократи, се бореше за Социјалистичка Република Македонија (СРМ), а не за Република Северна Македонија (РСМ). Исто е, ама не е исто, а?, пишува универзитетскиот професор Димитар Апасиев на својот Фејсбук профил.

Меѓу 68-те потписници на Писмото се наоѓа и името на светски познатиот научник Алберт Ајнштајн! Тогашната окупаторска власт целосно ја игнорира петицијата, исто како што денешнава тиранска власт целосно ја игнорира народната волја, додава тој.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.