ИДФ демантира дека ја нападнала хуманитарна област во јужниот дел на Газа

Во екот на ескалацијата на тензиите во Појасот Газа, израелските одбранбени сили (ИДФ) ги отфрлија тврдењата за изведување воздушни напади во назначената „хуманитарна зона“ Ал-Маваси, лоцирана долж јужниот брег на Газа.

Овој демант доаѓа како одговор на извештаите кои укажуваат дека ИДФ започнала напади во областа, која претходно била означена како безбедно засолниште.

Во кусото соопштение објавено од ИДФ, тие наведоа: „Спротивно на извештаите од последните неколку часа, ниту еден напад од ИДФ не се случи во хуманитарната област во Ал-Маваси“. Изјавата има за цел да ги смири шпекулациите околу наводните воздушни напади и да ја потврди посветеноста на ИДФ да се придржува до одредените хуманитарни зони.

Контроверзноста се појави по објавите на официјалната палестинска новинска агенција ВАФА, дека ИДФ го бомпардирала Ал-Маваси од воздух, копно и море.

Означувањето на Ал-Маваси како хуманитарна зона имаше за цел да обезбеди привидна безбедност и сигурност за жителите среде конфликтот во Газа.