ОН: Илегалното оружје е голем проблем за Балканот

балканот

– Сега е вистински момент да се преземе нешто, пред овие земји да влеазт во ЕУ, изјави Звержановски, посочувајќи ја како пример Хрватска, која, според него, по приемот во Унијата, значително го намалила обемот на борбата против илегалната трговија со оружје.

Тој оцени дека напорите на земјите од Балканот во борбата против илегалната трговија со оружје се чисто наменски, посочувајќи дека оружјето што преку балканскиот регион пристигнува во западна Европа и натаму претставува „голем проблем“.

Звержановски нагласи дека пиштол купен на црниот пазар на Балканот за цена од 250 до 500 евра, во западните земји, како на пример во Шведска, може да се препродаде илегално за 3.000 до 5.000 евра.

– Пресврт настана по нападот во Париз на 13 ноември 2015 година, во кој беше користено оружје произведено во Србија, што доведе до засилување на соработката меѓу земјите од Балканот и ЕУ, вели Звержановски.

Тој потсетува дека по парискиот напад, Србија и Франција потпишаа договор за формирање заеднички тимови за борба против илегалната трговија со оружје.

Според едно меѓународно истражување за лесно оружје, во 2014 година во земјите од Западниот Балкан, каде живеат помалку од 25 милиони лица, имало меѓу 3,6 и 6,2 милиони парчиња огнено оружје во сопственост на цивили.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.