Илинден доби ново основно училиште

Во општина Илинден ќе има ново основно училиште, а во текот на летниот период извршени се градежни активности и во сите други училишта, санација на оштетени делови, хортикултурно уредување на дворните површини, како и целосна дезинфекција на училниците и просториите кои се наоѓаат во училишните згради – информира општината.

Новото училиште е енергетски ефикасен објект, со иновативен пристап и воведени нови технологии и еколошки материјали, со греење и ладење со алтернативни извори на енергија, опремено според највисоките безбедносни стандарди.

„Училиштето располага со 14 училници, наставничка канцеларија, конференциска сала, пет тоалети како и три простории за кујна со трепезарии. Сите простории се опремени со потребниот инвентар според највисоките нормативи и стандарди. Карактеристично за новото училиште е тоа што има и сензорна соба за поголема инклузија на децата со попреченост. Основните придобивки од отворање на ова училиште се модернизирање и проширување на просторните капацитети, како и  воведување настава со продолжен престој за учениците од прво одделение и обезбеден топол оброк“, информира Општината.

Градоначалникот на Општина Илинден Александар Георгиевски направи обиколка на централните и подрачните основни училишта,  градинката и средното општинско стручно училиште.

„При посетата беше констатирано дека сите училишта подготвени ќе ја отпочнат новата учебна година и се спремни просторно, како и со воспитно-образовен кадар, кој во целост ќе ја спроведе предвидената образовна програма за учениците“, соопшти Општина Илинден.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.