Индија планира да потроши 3,7 милијарди долари за оградување на границата со Мјанмар

Индија планира да потроши околу 3,7 милијарди долари за да ја огради својата граница со Мјанмар долга 1.610 километри во рок од околу една деценија, за да спречи шверц и други нелегални активности.

Од воениот удар во Мјанмар во 2021 година, илјадници цивили и стотици војници побегнаа од таму во индиските држави каде луѓето од двете страни имаат етнички и семејни врски.

Њу Делхи претходно оваа година соопшти дека ќе ја огради границата и ќе стави крај на децениската стара политика на безвизно движење со Мјанмар, кој беше погоден од државен удар, за граѓаните на границата заради националната безбедност и за одржување на демографската структура на својот североисточен регион.