Инфлацијата во Финска достигна највисоко ниво во последните 60 години

Цените на храната во Финска забележаа историски скок од 16,3% минатиот месец на годишно ниво, според официјалните податоци објавени во вторникот. Бројката претставува највисок раст на цените од 1964 година, објави агенцијата за статистика на земјата.

Податоците покажаа дека високата цена на струјата, храната и зголемените каматни стапки на заемите се главните двигатели на инфлацијата на годишна основа.

Според извештајот, базичната стапка на инфлација, која ги исклучува цените на храната и енергијата, продолжи да расте нагло и достигна 6,6% во февруари.

Јука Апелквист, главен економист на Централната стопанска комора на Финска, рече дека иако цените можеби нема да продолжат да растат толку брзо како во февруари, опстојувањето на инфлаторните притисоци е голем економски ризик. Службеникот истакна дека нема знаци на неконтролирана спирала на паѓање на цените и платите во земјата. Сепак, тој предупреди дека стабилна и ниска стапка на инфлација веројатно нема да се случи во блиска иднина.

Продолжената цврста монетарна политика и зголемените каматни стапки може да доведат до подлабока рецесија отколку што се очекуваше, предложи Апелквист.

Финска потона во рецесија во четвртиот квартал минатата година, откако БДП се намали повеќе од очекуваното од претходниот тримесечен период. Намалувањето го водеа извозот, инвестициите и потрошувачката, покажуваат официјалните податоци.

Економистите предвидуваа блага рецесија за финската економија оваа година пред да се врати во 2024 година.