Инфлацијата во Русија може годинава да достигне до 20 отсто

Инфлација во Русија на крајот од 2022 година би можела да достигне 20 отсто, според челникот на риската комора на сметководители Алексеј Кудрин

„Најверојатно до 20 отсто, можеби од 17 до 20 отсто, некаде во тој распон“, рекол Кудрин на презентирање за работта во 2021 година во Советот на Федерацијата.

Очекува дека руската централна банка (Банка на Русија) и Минисерството за стопански развој ќе ги пресставни новите прогнози подоцна во април. Според анектата на аналитичарите кои на почетокот од марг го спроведе централната банка, годишната инфалција во декември годинава ќе изнесува 20 отсто, следната 2023-та осум, а во 2024-та ќе забави на 4,8 отсто.

Според руската државна статистичка агенција Росстат, инфлацијата во Русија во март на месечно ниво на месечно ниво забрзала на 7,61 отсто и е највисоката од 1999 година кога изнесувала 8,38 отсто, од 1,17 отсто во феврауари, а на годишно нимо вна 16,69 отсто, а 9,15 еден месец порано.

Банката на Русија во петокот соопшти дека годишната инфлација во Русија ќе продолжи да расте пордаи базниот ефект, но неделните податоци покажуват на значително забавување на сегашното темпо на раст на цените.