Истече американско-саудискиот договор за петродоларот

На почетокот на јуни истече американско-саудискиот 50-годишен договор за трговија со нафта во долари, објави американскиот портал за финансиски вести Nasdaq.

Вашингтон и Ријад го склучија „договорот за петродоларoт“ на 8-ми јуни 1974 година, по нафтената криза и американското напуштање на „златниот стандард“, потсетува Nasdaq.

Саудиска Арабија потоа се обврза да продава нафта на странските пазари во долари и вишокот приход да го инвестира во американски државни обврзници. Од друга страна, САД ѝ ветија на Саудиска Арабија воена поддршка и заштита, пишуваат аналитичарите на Nasdaq.

Договорот беше корисен и за саудиската и за американската страна, заклучува Nasdaq. САД обезбедија извор на нафта и пазар за својот долг, а Саудиска Арабија гаранција за економската и националната безбедност.

Во меѓувреме, САД се пробија во групата на водечки светски производители на нафта, пред сѐ, благодарение на бумот на производството на шкрилци, а Саудиска Арабија се обидува да го намали уделот на нафтата во домашната економија и да ја прошири својата база во сектори како туризмот и транспортот.

Денес доларот има статус на водечка резервна валута во светот, со учество во девизните резерви од 58,4 отсто во 2023 година, се вели во неодамнешниот извештај на Европската централна банка (ECB).