17.8 C
Skopje
четврток, август 18, 2022

Истражување на „Habeas Corpus”: 74% од испитаниците се против брзи избори

Институтот „Habeas Corpus” кој е дел од истоимената граѓанска асоцијација, разработува прашања од правниот и политички систем и направи анкета на јавното мислење врз стратификуван примерок од 1 203 испитаници во периодот од 13 мај до 16 мај 2020 година.

При истражувањето се водеше сметка на етнографската карта, демографската застапеност, полот и возраста на испитаниците.

-Воедно се водеше сметка и при влезот на анкетниот прашалник и резултатите од последните парламентарни избори. Анкетата се спроведе телефонски, со употреба на фиксната и мобилна телефонија. Резултатите се со можност за грешка +-2, информираат од Институтот.

Резултатите од истражувањето се следни:

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.