Италија ќе ги продолжи граничните контроли со Словенија до јуни

Италија ќе ги продолжи граничните контроли со Словенија до јуни, соопшти во средата италијанското Министерство за внатрешни работи, наведувајќи го ризикот од терористи кои се прикриваат меѓу мигрантите кои транзитираат на таканаречената Балканска рута.

Слободата на движење на границата со Словенија, предвидена со Шенгенскиот договор, беше суспендирана во втората половина на октомври, по избивањето на последниот конфликт меѓу палестинското движење Хамас и Израел.

„Контролите на границата со Словенија ќе бидат продолжени од 19-ти јануари за уште пет месеци“, се вели во соопштението на италијанското министерство.

Се вели дека граничните проверки ќе се вршат на начин што ќе го минимизира влијанието врз движењето на луѓето и товарниот сообраќај. Одлуката беше донесена еден ден откако италијанскиот министер за внатрешни работи Матео Пјантедоси разговараше за миграцијата и безбедносните закани на балканската рута со своите словенечки и хрватски колеги.

Неговото министерство соопшти дека повеќе од 1.600 илегални мигранти биле фатени на границата меѓу Италија и Словенија, од 160.000 луѓе кои биле подложени на полициски контроли. Канцеларијата на Пиантедоси соопшти дека 76 лица биле уапсени како дел од контролите, а 52 се обвинети за помагање и поттикнување илегална миграција.

Во декември, словенечката влада донесе декрет за продолжување на граничните контроли со Хрватска и Унгарија за шест месеци. Словенечката гранична контрола ќе трае до 22 јуни 2024 година. Како причина за продолжување на контролата, словенечката влада ги наведе влошувањето на безбедноста на Блискиот исток и заканата од тероризам.