Италија ги потврди построгите правила за невладините бродови кои спасуваат мигранти

Во четвртокот италијанскиот парламент го легализираше владиниот декрет за воспоставување кодекс на однесување за бродовите за помош на мигранти, тврдејќи дека неконтролираната имиграција придонесува за експлоатација и присилна работа и криминал, додека Обединетите нации и хуманитарните организации веруваат дека тоа ќе ги загрози животите.

Новите правила се дел од напорите на премиерката Џорџија Мелони за сузбивање на невладините спасувачки пловила за кои нејзината влада вели дека само дополнително ги охрабрува луѓето да го направат опасното патување од Африка преку Медитеранот за да стигнат до Европската унија.

Здруженијата го отфрлаат ова и тврдат дека мигрантите ќе продолжат да го преминуваат морето без разлика дали во близина има спасувачки бродови.

Според новиот закон, пловилата ќе треба да бараат пристап до пристаништето и по спасувањето да влезат во него „без одлагање“, а не да останат вкотвени и да бараат други бродови со мигранти на кои им е потребна помош.

Досега, бродовите користени од хуманитарни и невладини организации често со денови пловеа во централниот Медитеран за да извршат повеќе спасувачки операции, пред да тргнат на север кон Италија.

Капетаните кои ќе ги прекршат правилата ќе бидат казнети со парична казна до 50.000 евра, а повторените прекршувања може да резултираат со запленување на бродот.

„Резултатите од неконтролираната имиграција се експлоатација, принудна работа и илегална работа“, рече Никола Молтени, потсекретар во Министерството за внатрешни работи.

„Ако не се контролира, имиграцијата создава џебови на нелегални активности и криминал и создава чувство на социјална несигурност“, истакна Молтени.

Според владините податоци, 12.667 илегални имигранти влегле во Италија во првите два месеци од 2023 година, наспроти 5.273 во истиот период минатата година. Најмалку 157 мигранти се водат како исчезнати.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.