Италијанските протоколи за лекување Covid-19 доставени до владите на западен Балкан

81
Covid-19, Cremona 23 April 2020. Ansa/Matteo Corner

Италијанските протоколи за лекување на пациентите заболени од респираторната болест Covid-19, преведени на сите јазици на земјите од регионот, сега се достапни до владите и до здравствените работници и институции, соопшти денеска Мајлинда Брегу, генерална секретарка на Регионалниот совет за соработка (РСС).

Имајќи ја предвид моменталната состојба во борбата против емидемијата со виирусот што ја предизвикува болеста Ковид-19 на Западен Балкан, како и огромното искуство што го стекна Италија во лекувањето на пациентите заразени со овој вирус, италијанските власти ги ставија на располагање своите оперативни инструкци за лекување, при што РСС ја имаше скромната улога да ги преведе на сите јазици и да ги дистрибуира материјалите, појасни Брегу.

Оперативните насоки во најголем дел се резултат на инфектолозите, пулмолозите, интернистите, интензивистите, специјалистите на ургентна медицина, хигиеничарите и другите медицински експерти, кои најтешкиот дел од пандемијата со вирусот ја поминаа во болницата во Бергамо, се додава во соопштението на РСС.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.