Ивановска: Не може со Деловник уставните судии да си го зголемат додатокот на плата

47

Претседателката на Антикорупциската комисија Билјана Ивановска порача дека не може со Деловникот за работа на Уставниот суд, судиите да си го зголемат надоместокот на плата, по информацијата дека тие на 22 октомври сами си изгласале додатоци во висина до 35 отсто од месечната плата, без тоа да помине во Собранието.

– Она што можам да кажам, факт е дека треба закон за работење на Уставниот суд. Факт е дека тие работат по Деловник од 91 година, кој е застарен. Уставниот суд неодамна го променил Деловникот, но факт е и дека во Уствот стои дека со Деловниокт се уредува начинот на постапување со нивните предсмети, а не правата за нивен посебен додаток. Не може нешто да се уредува со Деловник ако тоа што треба да се уреди треба да биде со закон – рече Ивановска.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.