Иво Санадер е ослободен од обвинението за воено профитерство

Поранешниот премиер Иво Санадер е ослободен од обвинението за воено профитерство. Жупанискиот суд во Загреб утврдил дека тој не профитирал незаконски со договарање на провизија за заем од Хипо банка во 1995 година.

Со овој заем, Република Хрватска, кога Санадер беше заменик министер за надворешни работи, требаше да го финансира купувањето на згради на амбасади низ светот.

Провизијата што ја добил Санадер изнесувала 3,6 милиони куни, а му била исплатена во тогашни австриски шилинзи. Ова е трета пресуда на Санадер за овој случај, кој колоквијално се нарекува афера Хипо.

Образложувајќи ја пресудата, судијата Саша Луи рече дека не е спорно дека Санадер ја злоупотребил својата положба за време на војната.

Но, во исто време, исто така, за да биде виновен, било неопходно тој да постигне непропорционална финансиска корист преку искористување на воената состојба. Не кажа колкава мора да биде оваа поволност, но важно е таа поволност да ги загрозува животите на жителите во државата.

„Иако 3,6 милиони куни се високи материјални трошоци, тоа не е толку значајно за да го доведе во прашање функционирањето на државата за време на војната“, објасни понатаму судијата.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.