25.8 C
Skopje
среда, јули 24, 2024

Изјавата на Петков потврдува дека Ковачевски ги прифатил сите бугарски барања да бидат дел од рамката за ЕУ, вело Ковачки

Ковачевски премолчува вградување на бугарските барања во преговорите за пристапување кон ЕУ, исто како што премолче и дозволи отворање на клубот Ванчо Михајлов во Битола, истакна на денешната прес-конференција Драган Ковачки, пратеник и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

Во продолжение интегрален текст и видео од прес-конференцијата на Ковачки:

-Дури и Кирил Петков, е свесен дека бугарските барања се неприфатливи за македонскиот народ, па применува тактика на нивно разложување во периодот на преговори за влез на земјата во ЕУ, со што бугарските услови покасно ќе мора да бидат исполнети на нашиот пат кон ЕУ.

Имено, Петков изјави – Не може да се очекува сите барања на Бугарија да бидат исполнети сега, пред почетокот на преговорите.

– Најглупавото нешто што можеме сега да го направиме е против бугарскиот интерес и ќе се сопнеме. Да бараме сè што сме сакале да се случи, да се случи пред подигнување на ветото.

Со ова Петков јасно кажува дека и тој е свесен дека бугарските барања се максималистички, а со тоа и нереални и неприфатливи, но кажува и дека тој е на план истите да ги протурка со расцепкување, и нивно врзување со процесот на преговори со ЕУ.

Во понатамошниот тек на изјавата тој додава: – Сега таму имаме нормална влада и таа е подготвена да ги преземе ангажманите со европски договор.

Со ова отворено кажува дека Ковачевски прифатил вклопување на бугарските барања во рамката на преговарање за влез во ЕУ.

На што е подготвен Ковачевски, и кои се тие бугарски барања кои и Бугарите знаат дека наеднаш нема да може да им поминат кај народот, па им е потребен Ковачевски да прифаќа периодично исполнување на нашиот пат кон ЕУ?

Аматеризмот, неспособноста и немањето на државнички капацитет на Ковачевски ќе ја однесат Македонија во амбис, и ќе го врзат нашето членство во ЕУ со исполнување на сите бугарски барања.

Доколку се прифати врзување на преговорите со исполнување на бугарските барања, тогаш Ковачевски трајно ќе ја осуди државата на неуспех или на побугарчување.

Токму затоа ВМРО-ДПМНЕ потенцира дека се потребни писмени гаранции за македонскиот идентитет, јазик и историја. Во спротивно аматеризмот и неспособноста на Ковачевски ќе значат катастрофа за националните интереси, рече Ковачки.