Израел ќе го зголеми бројот на резервисти на 350.000 до крајот на летото

Како што се зголемуваат тензиите долж северната граница, израелската влада го зголемува бројот на резервисти кои ИДФ е овластен да ги повика во случај на потреба од 300.000 на 350.000.

Олуката ќе остане во сила до 1 август.

Во изјава, израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху предупреди дека Израел е „подготвен за исклучително моќна акција на северот“. Вчера, началникот на Генералштабот на ИДФ, генерал-полковник Херзи Халеви, рече дека Израел е блиску до донесување одлука во врска со секојдневните напади на Хезболах врз северен Израел во време на војната во Газа.

За време на тековната војна во Појасот Газа, ИДФ повика 287.000 резервисти, од кои многумина засега се веќе ослободени од должност. Тоа го означи досега најголемиот повик на резервисти во историјата на Израел.