Израел ги повлекува сите копнени трупи од јужниот дел на Газа, оставајќи само една бригада во енклавата

Во текот на ноќта, ИД ги повлече сите копнени трупи од јужниот дел на Појасот Газа, по четири месеци последователни борби во областа Кан Јунис.

Во појасот Газа моментално останува само една бригада, Нахал.

Бригадата Нахал има задача да го обезбеди таканаречениот коридор Нецарим, кој ја минува Газа од областа Беери во јужен Израел до брегот на Појасот.

Коридорот им овозможува на ИДФ да изврши рации во северниот и централниот дел на Газа, ги спречува Палестинците да се вратат во северниот дел на Појасот и им овозможува на хуманитарните организации да достават помош директно во северниот дел на Газа.