Израелска Арапка се противи зашто е на списокот за ослободување затвореници

An Israeli prison transport vehicle carries Palestinian prisoners released by the Israeli authorities from Ofer military prison near Jerusalem on Friday, Nov. 24, 2023. The release came on the first day of a four-day cease-fire deal between Israel and Hamas during which the Gaza militants have pledged to release 50 hostages in exchange for 150 Palestinians imprisoned by Israel. (AP Photo/Mahmoud Illean) An Israeli prison transport vehicle is seen at Ofer prison on Friday, November 24. Mahmoud Illean/AP

Израелска Арапка која беше ставена на списокот на затвореници кои може да бидат ослободени според условите на договорот за ослободување на заложниците со Хамас, силно се противи и вели дека ниту таа, ниту нејзиното семејство, ниту нејзиниот адвокат не биле информирани дека ја ставаат на списокот.

Жената, која не сака да биде идентификувана, е обвинета за изразување поддршка и идентификување со терористичка организација, по коментарите што ги даде на социјалните мрежи по 7 октомври, но допрва треба да ѝ се суди. Таа негира дека нејзините коментари го нарушуваат Законот за антитероризам.

„Поради противењето на мојата клиентка да биде вклучена на списокот и поради големата загриженост за тешка повреда врз неа како резултат на ослободување во такви околности кога сè уште има право на пресумпција на невиност, ве замолувам да се разјасни какво е правното значење на мојот клиент да биде вклучен во оваа одлука и какви се импликациите врз правниот процес што е во тек против неа“, пишува адвокат од организацијата за правна помош Адалах во писмо до државниот обвинител Амит Ајсман и јавниот обвинител. Гали Бахарав-Мијара.

Дваесет и пет арапско-израелски државјани беа додадени на списокот на затвореници кои може да бидат ослободени според условите на договорот со Хамас претходно оваа недела, од кои 16 беа жени кои беа обвинети, но не и судени по обвиненијата за изразување поддршка за тероризам во објави на социјалните мрежи.