Израелското министерството за здравство ја олесни процедурата за земање сперма од синови убиени во војната

Израелското министерство за здравство им дозволува на родителите да ги заобиколат вообичаените законски процедури за да се извади спермата на нивните синови војници кои загинале во војната со Хамас, или синови на цивили убиени за време на војната.

Според извештајот на Хаарец, оваа можност ја искористиле кај  33 мажи во последниот месец – четворица од нив цивили, а останатите војници.

Во нормални времиња, постхумното пронаоѓање сперма  може да се направи на барање на вдовица без никаква потреба од правна бирократија, но родителите кои сакаат спермата на нивниот мртов син да биде извлечена и зачувана мора да добијат налог од семеен суд. Ова барање е елиминирано, барем привремено.

Министерството за здравство формираше специјална единица која работи 24/7 со ИДФ и четирите болници во кои се сместени банките за сперма – Ичилов, Шеба, Шамир (Асаф Харофех) и Бејлинсон – за да ги извести семејствата за оваа опција и да се искористи што е можно побрзо по смртта на нивниот син или сопруг.

Спермата мора да се извади во рок од 24 часа по смртта за да се зголемат нејзините шанси за одржливост кога подоцна ќе се одмрзне и ќе се користи за оплодување на јајце клетката. Сепак, експертите велат дека оваа процедура може да се изврши дури и неколку дена по смртта кога спермата повеќе не е подвижна.

„Бараме и претпочитаме сперма што се движи. Но, дури и спермата која не е подвижна не значи дека не е жива. Знаеме како да ја натераме да се движи откако ќе се одмрзне“, рече д-р Јувал Ор, раководител во Медицинскиот центар Каплан.