Извозот на норвешки гас драстично падна во март

Извозот на Норвешка драстично падна во март, како одраз на значително намалените испораки на гас, покажа извештајот на заводот за статистика во понеделникот.

Во март извозот е намален за 20,5 отсто во однос на истиот месец од истата година, а увозот за 23,1 отсто.

Остриот пад на извозот се одразува на значително намалените испораки на гас, за 38,1 отсто во однос на ланскиот март. Речиси запрел извозот на бродови и нафтени платформи, додека извозот на нафта скокна за 15,7 отсто.

Кога се исклучени гасот, нафтата и опремата за секторот јаглеводороди, извозот е намален за 25,1 отсто во однос на март 2023 година. Во однос на февруари извозот е зголемен за 9,5 отсто, а увозот речиси стагнира.

Во однос на февруари, извозот на гас пораснал за 16,6 отсто, а на нафтата за 25,2 отсто. Кога ќе се исклучи извозот на нафта, гас и опрема за секторот јаглеводороди, пратките се намалија за 4,4 отсто.

Надворешно-трговскиот биланс за март во март покажа суфицит од 64,0 милијарди норвешки круни, што е за 17 отсто помалку од истиот месец лани. Во однос на февруари тој е за 23,7 отсто поголем.