Извозот на стоки од еврозоната драстично падна во март

Lines of trucks are seen at a container terminal of Ningbo Zhoushan port in Zhejiang province, China, August 15, 2021. Picture taken August 15, 2021. cnsphoto via REUTERS

Извозот на стоки во еврозоната падна во март, најсилно од летото на пандемијата 2020 година, а увозот, исто така, остро се намали, покажаа во вторникот објавените податоци на Европскиот завод за статистика.

Извозот на стоки од 20-члената економија е намален во март за 9,2 отсто во однос на истиот период лани, пресмета Eurostat, најсилниот од август 2020 година. Во февруари речиси стагнираше, а во јануари порасна за 0,6 отсто.

Извозот на стоки во еврозоната во март опаднал уште посилно, за 12,4 отсто, приближно двојно посилен од февруари.

Во март еврозоната значително го намали и увозот на стоки, за 12,0 отсто во однос на истиот месец лани. Во февруари падна за 8,3 отсто, а во јануари за 16,1 отсто.

Увозот на стоки во рамките на самата еврозона потонал за 12,6 отсто, исто така, приближно двојно посилен од февруари.

Трговскиот биланс на еврозоната со светот во март покажува суфицит од 24,1 милијарди евра, што е за 26,2 отсто поголем од истиот месец лани.

Вредноста на интерната размена е намалена за 12,4 отсто во однос на ланскиот март.

Во однос на февруари, извозот на стоки од еврозоната во март бележи пораст, според сезонски прилагодените податоци, за 0,1 отсто, а исто толкав процентуален пад бележи увозот.

Така, трговскиот суфицит во март е зголемен за 3,6 отсто во однос на февруари и изнесува 17,3 милијарди евра.

Во првите три месеца од годинава извозот на стоки од еврозоната е зголемен за 0,5 отсто во однос на претходните три месеци, додека увозот е намален за 2,4 отсто, покажуваат податоците на Европскиот завод за статистика.З.