Jанша ја повикува ЕУ да се увери во правната држава во Словенија

45

Словенечкиот премиер Јанез Јанша ја повика Европската комисија да испрати работна група во неговата земја за да ја утврди вистинската состојба во областа на демократијата и владеењето на правото, независноста на судството, слободата и медиумскиот плурализам и да се увери дека обвинувањата против неговата Влада се „апсурдни“.

Тој во писмото до претседателката на ЕК Урсула фон дер Лајен напиша дека групата на тој начин ќе има увид во состојбата на демократијата, владеењето на правото и медиумскиот плурализам, нагласувајќи дека Словенија има проблеми со оние делови од демократијата што се поврзани со недовршената транзиција во Словенија.

„Како што е познато, ЕУ се соочува со многу предизвици. И покрај пандемијата, Словенија одговорно се подготвува да го преземе претседателството со Советот на ЕУ“, напиша Јанша.

Тој одлучи да напише писмо откако постапките на неговата Влада беа критикувани од повеќе меѓународни организации, но и откако вербално се судри со новинарка на „Политико“ која пишуваше за позицијата на новинарите во Словенија.

Во писмото, Јанша наведува дека слична ситуација се случила и пред 2008 година, кога Словенија првпат го водеше претседателството со Советот на ЕУ и кога 571 словенечки новинари и уредници и пишаа на ЕУ, наведувајќи дека претседателството на Словенија претставува закана за Унијата

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.