Јапонија по 15 години излегува од дефлација

128

Јапонија конечно излезе од дефлацијата, односно од процесот на намалување на цените, истакна тамошниот министер за економија, Акир Амари.

Министерот предупредува дека и понатаму постои опасност да се врати дефлацијата, па владата треба да води сметка платите да растат побрзо од цените.

Како што наведуваат финансиските експерти, Тооки смета на инфлација од два отсто годишно.

Според резултатите од 2013-та година, цените во Јапонија „пораснале“ за повеќе од еден отсто.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.