Каја кајачеш се Каја, рудници

Ја следам нашана министерка за екологија што зборува за рудниците. И, можам да заклучам, заедно со нејзиното другарче што се претставува ѓоа премиер, дека нанесоа енормна финансиска штета на Македонија, со што Груевски, Мијалков и Камчев едноставно се пи**ин дим за нив. Уште овие тројцава на црна листа. Па, овие двајцава, Таче и Каја, не можат ни епитаф (краток текст во чест на починато лице) да бидат. Овие се јавачите на апокалипсата.

Случајот со рудникот Иловица –Штука.

Ги местат Спасовски и Славјанка (намерно, по име, така се вика и жена ми) кои немаат елементарни податоци. Едноставно двајцава немаат никаква кривица. Реагираат по инерција.

И, тука се нормално БРАЧАТА Бектеши и Османи кои се на ниво на шмокљани. Викаат сега комбинации. Е сега да идете на газдата (Али Ахмети) да му објасните како нема да Ве обвинат за висока корупција односно РЕКЕТ.

Едноставно, морам да Ви објаснам каква штета направија.

Вакво чудо на природата, како Каја Шукова, немам видено досега. Да завршиш на Технолошко–металуршки факултет (целата индустрија се изучува тука) и да велиш дека земјоделието е главна економска гранка во Македонија. Посебно во струмичко поле и тиквешијата.

Оф мори мајко, кој се не води во државичакава.

Македонците имаат среќа што се населени на целата жица на скапоцени метали: бакар, злато и сребро. Нема Албанци тука. Линијата е од тромеѓето кај Подржикоњ до долу кај Ново Село и од Пробиштип до Кавадарци. И металот генерално е во планините, а не во полињата.

Сега читајте внимателно. Македонија мора да донесе соодветни одлуки:

  • Ниту еден грам скапоцен метал (злато, бакар и сребро) ископан од рудниците нема да ги премине границите на нашата држава
  • На Технолошко-металуршкиот факултет Скопје постои уред кој се вика „Атомец“ и со него се изнаоѓаат сите други ретки скапоцени метали (платина, паладиум итн) која е ископана во Македонија
  • Најстого се забранува кај рудникот Иловица –Штука да се изгради брана за хирдро јаловина и да се започне со соодветна Нова Достапна Технологија-НДТ за комплетна дехидрација на јаловината.
  • Сите Еко активисти за кои има достапни информации дека работат за интереси на други рудници од Македонија, политички романтичари од СДСМ и некои други партии и други држави непријатели на НАТО да бидат соодветно неутрализирани
  • Да се врати веднаш концесијата на рудникот Казандол и да се провери целата поврзаност на Перо Костадинов за нанесување финансиска штета на другиот дел од населението на Македонија кое не е поврзано со Валандово. Исто да се види земјоделскиот финансиски развој на Валандово од 1978-2023. Доколку се утврди дека Претседавачот на Централниот одбор на СДСМ- Перо Костадинов ја довел во заблуда министерската тројка Спасовски, Славјанка и Шукова дека земјоделието во Валандово е во нагорна линија и дека тука се вработуваат огромен број млади луѓе кои не го напуштаат Валандово и дека не купуваат станови за живеење во Скопје или други држави, веднаш да се преземат мерки за неутрализирање на соодветниот Градоначалник.

Со овие одлуки Македонија ќе заработи 80 (осумдесет) милијарди евра. Да, да мои драги. Еве уште еднаш 80 (осумдесет) милијарди евра.

Е, ама нашава јудејско предавничка Влада не разбира дека крајната цел на Бугарите е да ја опљачкаат Македонија со металите. Албанците ова го знаат. И само чекаат. Ова е вистината. Жално.

Ама за Каја Шукова ќе биде жално, ако не ги прочита моите три приказни и го послуша мојот совет.

Приказна 1. Рудникот Алшар се споменува во годишниот приход на турскиот султан кој изнесувал 13.380 акчиња, од кои 1.500 акчиња се дел од продажбата на арсенската руда од Алшар. Акчиња се сребрени пари кои се ковани во времето на Султанот Орхан (1326-59). Во 1877 година овој рудник имал 500 вработени. Лорандитот е пронајден 1894 година од страна на Лоранд Етвеш.

Приказна 2. ТЕЦ Неготино е направена за да има струја во ФЕНИ како фабрика и топилницата за бакар и злато која не е изградена. Затоа во Неготино е направена фабриката за кабли. Се употребува бакар.

Приказна 3. Како вљубеник на земјоделието ѝ препорачувам да оди и да види од која фирма (можеби е БиМ) во полето кај Свети Николе како преку одводен канал се испушта течност со млечно бела боја, се влева во светиниколска река и подоцна во реката Брегалница. Плус  фотоволтаици  се поставуваат во истиот дел на четврта класа земјиште, ама до она што е прва класа, каде расте многу ниска трева како мувла и каде овцата се рани и дава многу повеќе млеко од она ако ја раниш во ридовите во високата трева. Плус, таму ја лижат земјата полна со минерали и затоа светиниколско јагне е најдобро. Само обичен ПР е јагне од Шар Планина.

Заклучок: Почитувана Шукова дај си одма оставка ако елементарно си ги сакаш своите најблиски. Не си свесна што глупости изнатреска кај Васко Ефтов.

Ме прашува еден пријател сега стана дедо и ми вели добро на кого му веруваш за ова што го зборуваш. Му одговорив: „Само на Хари Костов од Комерцијална банка. Зошто знае како се заработуваат пари и зошто тој е државата“.

Инаку, ќе му предложам во брзо време на Бранко Азески од Стопанска комора на Македонија да вклучи специјален телефон каде што ќе стои: Пријави изнуда од новинар.

Да живее Македонија!

Некорумпиран колумнист Виктор Грозданов.

Автор: Виктор Грозданов за НетПрес