Како антируските санкции ќе го променат светот?

Светот нема да биде ист како резултат на строгите санкции наметнати на Русија од страна на САД и нејзините сојузници поради конфликтот во Украина, тврди поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев.

Медведев, кој сега е заменик-претседател на рускиот Совет за безбедност, во петокот на Телеграм ги посочи можните ефекти од ограничувањата што и штетат не само на Русија, туку и на оние што ги наметнуваат и на меѓународната заедница како целина.

Голем број на „глобални синџири на снабдување“ ќе бидат уништени со санкциите, создавајќи ризик од „голема логистичка криза“, напиша официјалниот претставник, додавајќи дека некои западни авиокомпании исто така може да пропаднат поради неможноста да го користат рускиот воздушен простор.

Енергетската криза во земјите кои воведоа „самоповредливи“ санкции за руската нафта и гас ќе се влоши, при што цените на енергијата ќе продолжат да растат, рече тој.

„Ќе се појави полноправна меѓународна криза со храна со изгледите за глад во одделни држави“.

Нестабилноста на националните валути, галопирачката инфлација и уништувањето на правната заштита на приватната сопственост ќе доведат до монетарни и финансиски кризи, што ќе влијае на одделни земји или цели меѓународни блокови, рече Медведев.

„Ќе избувнат нови регионални конфликти“ на места каде тензиите остануваат нерешени со децении, додека „терористите ќе ги зголемат своите активности мислејќи дека вниманието на западните влади се одвлекува со расправии со Русија“, напиша тој.

Според Медведев, може да започнат нови епидемии поради неправедната меѓународна соработка во областа и „директните факти за употреба на биолошко оружје“.

Многу меѓународни тела, кои се покажаа како неефикасни за време на решавањето на украинскиот конфликт, ќе пропаднат, рече тој, издвојувајќи ја главната европска организација за човекови права, Советот на Европа.

„Ќе се формираат нови меѓународни сојузи на земји – базирани на прагматични, а не на идеолошки англосаксонски принципи.

На крајот, ќе се создаде нова безбедносна архитектура која ќе ја признае „слабоста на западнатите концепти на меѓународните односи“, „колапсот на американско-центрираниот свет“ и „постоењето на меѓународно почитувани интереси на земјите, кои минуваат низ акутна фаза на нивните противречности со Западот“, напиша Медведев.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.