Како Израел ќе војува со Хамас во лавиринтот од тунели во Газа?

ИДФ е подготвена да влезе во големата мрежа на тунели на Хамас и да се бори како последна мерка, објави JC, информација од израелски разузнавачки извор и експерт за урбана војна.

Ова е во спротивност со претходните тврдења на Јаир Голан, поранешен заменик-началник на Генералштабот на ИДФ, дека Израел ќе влезе во таканареченото метро во Газа под „секакви околности“.

Изворот од ИДФ вели: „Многу сме совесни да дозволиме војниците самите да влезат внатре во тунелите – ќе паднат во стапицата на непријателот. Тие ништо повеќе не сакаат од тоа да не внесат во тунелите.

„Значи, ние сме многу совесни за тоа. Се трудиме да бидеме технолошки и паметни за тоа како да се справиме со тунелите. Обично сме доста иновативни. Се обидуваме да го уништиме  непријателот во тунелите и да бидеме колку што е можно повеќе смртоносни во тоа, притоа минимизирајќи ги загубите на животи за нашите војници.

Меѓутоа, кога ќе се исцрпат сите опции, израелските војници може да бидат испратени под земја „кога веќе ќе нема друг начин“, додаде изворот.

Во најмала рака, рекоа тие, тоа може да вклучи високо обучени специјалисти кои влегуваат во области на тунелите кои се пребарани и расчистени со цел да ја проучат нивната изградба.

Земјата под Газа е преполна со стотици милји тунели изградени од Хамас за да се сокрие и транспортира оружје и војници, овозможувајќи ѝ на терористичката група да избегне воздушни напади и ненадејни напади.

Обемот на нивната должина и големина (некои се доволно широки за да се вози автомобил) масовно ја зголемува сложеноста и ризикот од каква било операција во палестинската енклава.

Говорејќи за израелското армиско радио, Голан рече: „Мудроста е да се најдат влезовите и да се запечатат, или да се испушти чад што ќе го натера непријателот да излезе или ќе му наштети“.

Водечкиот експерт за урбана борба, Џон Спенсер, кој ја основаше Меѓународната работна група за подземно војување, вели дека ИДФ „ќе мора да се бори во тунели“.

Тој вели: „Гледам израелската армија како прави многу однапред планирани напади, удирајќи во бункери во тунелите. Последното нешто што сакате да направите е да заглавите војник таму.

„Тие ги бомбардираат влезовите, повикуваат специјални инженери за да ги испитаат“.

ИДФ ќе користи беспилотни летала за надгледување, специјално обучени војници и кучиња за да помогнат во подземните војни, додаде тој.

Урбаната војна во област толку густа како Газа, рече Спенсер, бара перцепција „над 360 степени“ со оглед на заканата за војниците од воздух и под земја.

„Треба да знаете што е под вас“, рече тој. „Никогаш не можете да се опуштите, никогаш не можете да ги оставите влезовите од тунелите зад себе… Потребна е будност.

„Ништо од тоа нема да ги спречи ИДФ, но бара повеќе време и повеќе фокус“.

Штом војниците ќе влезат во тунелите, нивната способност за борба ќе биде сериозно попречена од условите, рече Спенсер.

„Треба да имате специјална обука и специјална опрема. Ништо што имате на површината не функционира, дури ни ноќното гледање не функционира… Може да добиете клаустрофобија и да изгубите чувство за време и насока. Може да се дезориентирате“.

„Количината на тунели за кои знаеме е капка во океанот“, тврди изворот на разузнавањето на ИДФ.

„Повеќето тунели не знаеме каде се. Веројатно војниците шетаат по тунели некаде без воопшто да знаат“.

Тунелите во Газа исто така се користат за транспорт и складирање на заложници, што дополнително ја комплицира сликата за ИДФ.

„Мора да се ограничат многу огнена моќ и агресивност поради заложниците“, рече изворот.

„Тоа е исклучително деликатна ситуација. Има 240 на различни места низ Газа, само ја знаеме локацијата на некои од нив“.

Сепак, досегашната борба од Хамас не била импресивна, тврди тој.

„Отпорот не беше силен. Не е како Хезболах кој е многу пософистицирана организација во воен стил. Хамас е група терористи“.

Тој додаде: „Мислам дека се обесхрабрени. Мислам дека разбираат дека се совладани

Спенсер рече дека иако војната била „крвава и деструктивна“ до денес, израелските сили биле и „методични“.

„Многу сум импресиониран од употребата на комбинирано оружје, тенкови, пешадија кои се поддржуваат едни со други“, рече тој.

„Тоа е навистина тешко да го направи армијата. За мене изгледа дека ИДФ ги научи вистинските лекции. Мора да го балансирате тоа со цивилните жртви“.

Тој додаде: „Мислам дека Хамас е навистина изненаден од тоа колку далеку стигнале ИДФ досега“.