Kaко Владата им подари на Грците хидроцентрала и профит од 100 милиони евра?

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во интервјуто за „Република отвори нов скандал на власта за изградба на хидроцентралата „Чебрен“. Според него,  одлуките биле менувани неколку пати и тоа сега е причина грчкиот инвеститор да се жали за начинот на спроведување на набавката.

Дека тоа е така, и дека одлуката да се даде ХЕЦ „Тиквеш“ три месеци по изградбата на хидроцентралата „Чебрен“ или неколку месеци по отпочнувањето на работите, што е разлика од 100 милиони евра струја што ќе ја произведе Тиквеш“ за тие шест години e менувана неколку пати, објави „Република“.

Во документ од Службен весник, од 17 јануари, 2020 година, е објавена одлуката за почнување на постапка за доделување концесија за изградба на проектот Чебрен.

Тука е дефинирана процедурата и условите, кои што ги донела Владата, кога премиер бил Зоран Заев, на седница одржана на 24 декември 2019 година.

Во членот 5 од оваа одлука за почнување постапка, се дефинирани обврските кои што ги презема државата и вели: Државата на компанијата што ќе ја добие оваа набавка ќе и ја отстапи хидроцентралата „Тиквеш“ која фунционира на Црна Река, три месеци по датумот на старт на изградбата на хидроцентралата „Чебрен“.

Односно, само што ќе се почне со изградба, после само три месеци „ХЕЦ Тиквеш“ ја добивате на дланка.

Потоа треба да изгради 400 киловолтна трафостаница „Мариово“ каде што ќе се поврзе хидроцентралата, треба да се направи експропријација на земјиштето, треба да се изгради пристапни патишта до локацијата и треба да се обезбеди ноќни вишоци на струја, со која помалата хидроцентрала „Орлов камен“ навечер ќе ја враќа водата во  „Чебрен“ и ќе може истата вода неколку пати, да се користи преку ден за производство на електрична енергија.

Оваа одлука на владата, на Заев се менува од страна на техничката влада на Спасовски и се брише членот 5, став 3, во кој што се опфатени обврските.

Со новата одлука, за изменување на одлуката, која што ја носи владата на Зоран Заев, се вели дека членот 5, ставот 3, кој што ги опфаќа се брише, тој член став 3 и повеќе не постои и тоа се објавува во Службен весник број 33, којшто е објавен на 10-ти февруари 2020 година.

Од прилика две недели, откако владата на Спасовски ја модифицира одлуката на владата на Заев и повторно магично се појавува ексклузивното право, да ја управува и одржува ХЕЦ „Тиквеш“.

Поништената одлука вели ќе му ја отстапиме  на добитникот, ХЕЦ „Тиквеш“, три месеци, откако ќе почне градбата, а во повикот повторно се појавува ХЕЦ „Тиквеш“, но три месеци откако ќе биде завршена градбата.

Ова е огромна разлика, бидејќи ако таа градба трае 6 години, а ХЕЦ „Тиквеш“ произведува од прилика 140-150 илјади мегават часови, пазарната цена е некаде околу 120 евра мегават час, но таа е пикова енергија и е уште поскапа, но еве да речеме 120 евра мегават час, помножено со 6 години, ние добиваме сума од 100 милиони евра.

Во записникот од седницата на владата, одржана на 14 септември 2023 година, во која што се избира, сега три ипол години подоцна, се носи одлука, каде што се избира најповолен понудувач и така е дојдено до компанијата, која што на јавноста кај нас е позната како ППЦ-Архиродон груп, односно грчкото електростопанство.

Владата во таа одлука, се повикува на Службен весник број 13 и број 33. Тоа се двата службени весници, каде што еднаш ја дава „Тиквеш“ три месеци откако ќе почне градбата, а вториот пат ја брише

Што кажа Мицкоски за „Чебрен“

„Во овој документ од Службен весник од 17 јануари 2020 година е објавена одлуката за почнување на постапка за доделување концесија за изградба на проектот Чебрен. Во овој „Службен весник“ е дефинирана процедурата и условите кои што ги донела Владата кога премиер бил Зоран Заев на седница одржана на 24 декември 2019 година. Во членот 5 од оваа одлука за почнување постапка се дефинирани обврските кои што ги презема државата и вели: Државата на компанијата што ќе ја добие оваа набавка ќе и ја отстапи хидроцентралата „Тиквеш“ која фунционира на Црна Река, три месеци по датумот на старт на изградбата на хидроцентралата „Чебрен“. Значи почнувате да градите и три месеци потоа го добивате „Тиквеш“.

Потоа треба да изгради 400 киловолтна трафостаница „Мариово“ каде што ќе се поврзе хидроцентралата, ќе направи експропријација на земјиштето, ќе изгради пристапни патишта до локацијата и ќе обезбеди ноќни вишоци на струја со која помалата хидроцентрала „Орлов камен“ навечер ќе ја враќа водата во  „Чебрен“ и ќе може истата вода неколку пати да се користи преку ден за производство на електрична енергија.

Документот број два е одлука што ја носи техничката влада на Оливер Спасовски на 4 февруари 2020 година за изменување на одлуката што ја носи владата на Заев истата оваа одлука е објавена во Службен весник од 10 февруари 2020 година. Оваа одлука вели дека членот 5 ставот 3 се брише и тоа го објавува во Службен весник на 10 февруари 202о година.

Во документот број четири со кој се покануваат компаниите да учестуваат на предквалификации од 17 јануари, значи отприлика две недели откако владата на Спасовски ја модифицира одлуката на владата на Заев и повторно магично се појавува ексклузивното право да ја управува и одржува ХЕЦ „Тиквеш“ три месеци по започнување со работа на „Чебрен“. Се повикуваат на поништената одлука ама модифицирана. Односно, поништената одлука вели ќе му ја отстапиме на добитникот ХЕЦ „Тиквеш“ откако ќе почне градбата, а во повикот повторно се појавува ХЕЦ „Тиквеш“, но три месеци откако ќе биде завршена градбата.

Ако таа градба трае шест години а ХЕЦ Тиквеш произведува отприлика 150.000 мегават часови, а пазарната вредност е 120 мегават часови, помножено со шест години добиваме сума од 100 милиони евра. Но што е важно, помеѓу овој јавен повик, одлуката на Заев е одлуката на Спасовски да брише делови од одлуката на Заев за отпочнување на постапка и се објавува јавниот повик каде што повторно се појавува ХЕЦ „Тиквеш“ каде не би требало да се појави бидејќи е веќе избришан од страна на Владата на Спасовски две недели претходно.

Во документот записник од седницата на Владата одржана на 14 септемви 2023 година се носи одлука каде што се избира најповолен понудувач и така е дојдено до компанијата Пиписи архиродон груп“ , односно грчкото електростпанство. Владата во таа одлука се повикува на Службен весник број 13 и 33, двата Службени весници каде што еднаш ја дава „Тиквеш“ три месеци откако ќе почне градбата а вториот пат ја брише. Но тука не завршува сѐ. Откако ја добива оваа одлука компанијата добитник, на 16.10 оваа година вложува жалба до Министерството за животна средина и вели дека членовите 5, 6, 8 и 10 од оваа одлука се спротивни на тендерската документација на која учествувале.

Не знам дали е ова направено од незнаење или од некои други причини но предупредувам дека овој процес ваков каков што е поставен на погрешна основа. Имаме право како потенцијално идна влада да бидеме загрижени дека ова може да не доведе во една многу сложена ситуација и ги повикувам институциите, вклучително и потенцијалниот инвеститор да го разјаснат ова на јавноста. Народот има право да знае која од овие одлуки е одлуката и зошто и зошто се појавува различно толкување на отстапување или не отстапување на ХЕЦ „Тиквеш“ дали три месеци по отпочнување на градбата или три месеци по пуштање во функција на хидроцентралата „Чебрен“ и тоа е 100 милиони евра разлика“.