Кампањата на Стево Пендаровски врши цензура на социјалните мрежи

Во екот на кампањата за претседателските избори во Република Македонија, Стево Пендаровски длабоко забразди во контроверзи бидејќи од неговиот изборен штаб масовно се бришат коментари на граѓаните на социјалните мрежи на овој кандидат за шеф на државата.

И оваа постапка не би била основ за загриженост доколку не станува збор очигледно задушување на критичките гласови и спротивставените мислења од страна на Пендаровски, што предизвикува и дебата на интернет во врска со границите на слободното изразување и политичката одговорност.

Експертите по политички науки и дигитален активизам во други наврати на слично однесување на политичари алармираат дека станува збора за крајно индикативна манифестација на тоталитарниот начин на размислување и авторитарен пристап кон управувањето.

„Бришењето на коментарите на граѓаните кои нудат легитимна критика не само што е недемократско, туку и претставува форма на непочитување на основното право на слобода на говор. Тоа испраќа застрашувачка порака до електоратот и преставува опасен преседан за идните лидери”, велат експертите.

Компаративните примери од други земји кои се соочуваат со слични предизвици со онлајн цензурата ја нагласуваат тежината на ситуацијата. Во соседните држави, во минатото политичари кои се соочуваат со критики прибегнаа кон слични тактики за да го потиснат несогласувањето, нарушувајќи ја довербата во демократските институции и влошувајќи ги општествените поделби, но најважно од сѐ беа жестоко поразени на изборите.

Статистиката открива загрижувачки тренд, со забележителен пораст на случаите на цензура на социјалните медиуми насочени кон политичката опозиција и независните гласови ширум светот.

Постапките на Пендаровски се и во целосна спротивност со неговата наводна транспарентност и одговорност. Неговата предизборна реторика, која ветува поголем ангажман на граѓаните и одговорен однос, се чини дека не е во склад со реалноста на тактиките за цензура на интернет, употребени за да ги замолчат неистомислениците.

Импликациите од цензурата на социјалните мрежи на Пендаровски се протегаат надвор од доменот на изборната политика. Тие се многу важен повод за да се постават фундаментални прашања за состојбата на демократијата во Македонија и за транспарентноста и одговорноста на Пендаровски?!

Во ера во која дигиталните платформи играат сè повлијателна улога во обликувањето на јавното мислење и политичкиот дискурс, заштитата на слободата на изразување на интернет е најважна за здравјето на демократските општества.

Како што се наближуваат претседателските избори, центарот на вниманието останува цврсто фиксиран на Стево Пендаровски и неговото справување со критиките на интернет. Исходот од оваа контроверзност не само што може да влијае на изборниот исход, туку и да ја обликува иднината на демократското владеење во Македонија.