Канада направи исклучок за набавката на титаниум за „Airbus“ од Русија

Канада одобри употреба на титаниум со потекло од Русија за европскиот производител на авиони „Airbus“, ослободувајќи го рускиот добавувач од санкции по предупредувањата за можни страшни последици за западниот воздушен простор.

Одлуката на Отава ќе му овозможи на „Airbus“ флексибилност да произведува авиони во канадските фабрики и ќе ги стивне стравувањата од проблеми при увозот. Производителите на авиони со години купуваат титаниум од руската државна компанија „ВСМПО-AВИСМА“.

„Airbus е свесен дека канадската влада воведе санкции против ВСМПО, па ја доби потребната лиценца за операциите на Airbus за да се усогласат со соодветните санкции“, одговори канадската филијала на „Airbus“ на барањето на Reuters.

Притоа не дале поединости за дозволата или колку долго таа ќе остане во сила. Канадската влада не одговорила на барањето на Reuters за коментар.

Увозот на руски титаниум не подлежи на илјадниците жестоки западни антируски санкции. Канада сè уште го забранува увозот, вклучувајќи го и од рускиот добавувач во февруари на списокот на компании кои им е забрането да соработуваат поради поврзаноста со рускиот воено-индустриски комплекс.

Во „Airbus“, пак, предупредуваат дека забраната ќе им наштети на оние кои ќе ја воведат додека Русија речиси и нема да ја почувствува, бидејќи титаниумот сочинува само мал дел од рускиот извоз. Забраната за неговата употреба ќе предизвика „огромна“ штета на западниот воздушен простор, нагласија тие.

„Нашите санкции не треба да предизвикаат толкава штета што на крајот ние што ги наметнавме ќе бидеме тие што ќе загубиме“, изјавил за Reuters извор со директно упатени во канадската политика.

Во меѓувреме, европскиот производител на авиони вети дека ќе ја забрза потрагата по други добавувачи. Норвешката „Norsk Titanium“ во вторникот објави дека склучила нов договор за снабдување со „Airbus“.