Катар ќе го зголемува производството на гас и изнајми 19 бродови за транспорт

„QatarEnergy“ потпиша четири договори за изнајмување на 19 бродови со течен природен гас (LNG) од азиски оператори додека се подготвува да го зголеми производството на „синото гориво“.

Кинеската „CMES Co. Ltd.“ и „Shandong MarineGroup Ltd.“ ќе испорачаат по шест бродови, објави катарскиот министер за енергетика Саад Ал-Каби на церемонијата во Доха во неделата. Малезискиот „MISC Bhd“ ќе обезбеди три, додека заедничкото вложување на „Kawasaki“, „Kisen Kaisha Ltd.“ и „Hyundai Glovis Co.“ ќе обезбеди четири пловни објекти. Секој брод има капацитет од 174.000 кубни метри за пренос на ЛНГ.

На Катар му требаат повеќе носачи на ЛНГ бидејќи го зголемува својот годишен производствен капацитет од Северното поле на 142 милиони тони до 2030-та година од 77 милиони тони во моментов.

Така, малата нација од Блискиот Исток треба да ја врати својата доминација на глобалниот пазар на ЛНГ. Проектите во Австралија и САД ја намалија нејзината доминација во последниве години до точка каде што сите три земји извезуваат приближно иста количина. Сепак, САД неодамна воведоа привремено замрзнување на дозволите за нови проекти, при што инвестициите на Катар во неговите нови капацитети и помогнаа на земјата повторно да го преземе водството.

„QatarEnergy“ потпиша уште еден чартер договор за 25 ЛНГ превозници од „Qatar Gas Transport Company Ltd.“, исто така познат како „Nakilat“, претходно овој месец. Покрај изнајмувањето на бродови, групата поседува и флота од носачи на ЛНГ. Во 2020-та година, таа потпиша историски договори во вредност од 22 милијарди долари со корејски и кинески бродоградители.