Киев ја повтори својата стратешка цел – Заземање на Крим

Киев сè уште планира да ја врати целата територија што ја изгуби од Русија во изминатата деценија, изјави министерот за одбрана на Украина Рустем Умаров. Неговите коментари доаѓаат по признанието дека многу рекламираната контраофанзива на земјата не успеа да ја надмине руската одбрана.

Зборувајќи заедно со неколку други високи украински претставници на состанокот на Светскиот економски форум во Давос во неделата, Умаров беше замолен да ги коментира извештаите дека САД се разочарани од воената стратегија на Киев за 2024 година.

Министерот за одбрана ниту ги потврди ниту ги демантираше тврдењата, нагласувајќи само дека Западот продолжува да ја поддржува Украина. Умеров, исто така, истакна дека „стратешката цел на Киев е… да стигне до границите од 1991 година“.

Ова би значело повторно заземање на полуостровот Крим, кој со големо мнозинство гласаше за приклучување кон Русија во 2014 година, откако водачите на пучот во Киев поддржан од Западот ги укинаа правата на локалните јазици. Тоа би вклучувало и одземање на контролата врз четири други региони кои гласаа да станат дел од Русија во есента 2022 година.

Умеров, исто така, истакна дека Украина секогаш ги координира своите воени цели со западните спонзори. Во исто време, тој не даде никакви детали за стратегијата за 2024 година, велејќи дека само Украина и нејзините партнери се запознаени со неа.

Кон крајот на декември, украинскиот претседател Володимир Зеленски изјави дека војската му го претставила планот за 2024 година, без да даде никакви детали. Тој само рече дека оваа година ќе биде време на „глобални одлуки“ на кои Украина мора да може да влијае за да ги постигне своите цели, додавајќи дека Киев планира да го зголеми военото производство.

Во меѓувреме, Блумберг минатата недела објави дека САД, главниот поддржувач на Киев, сакаат Украина да го „изостри“ својот план за 2024 година. Вашингтон, наводно, бил загрижен поради растечкиот јаз меѓу Зеленски и главниот украински генерал Валериј Залужни, за кој се вели дека ги забавува напорите за развие сеопфатен пристап кон борбите. Една од видливите точки на триење беше ноемвриската статија на Залужни за Економист, во која тој рече дека конфликтот со Русија дошол во „ќорсокак“.

Пријавената расправа во врска со стратегијата доаѓа во време на признанијата дека украинската контраофанзива, која започна на почетокот на јуни 2023 година, не успеа да добие значајна основа. Москва ги нарече загубите на Киев како катастрофални, проценувајќи дека претрпе околу 160.000 жртви од почетокот на турканицата и 383.000 од почетокот на конфликтот во февруари 2022 година.