Киев ќе претстави редуцирана „формула за мир“ пред швајцарската конференција

Владата во Киев мораше да ја редуцираше таканаречената мировна формула, претходно изнесена од украинскиот претседател Володимир Зеленски, од десет точки на три, плашејќи се дека претстојната мировна конференција во Швајцарија може да заврши неуспешно, објави медиумот „Деловаја Столица“.

Во претходното интервју за Ројтерс, Зеленски рече дека за време на претстојниот самит планира да се фокусира на храната и нуклеарната безбедност, како и на хуманитарните прашања како што е размената на затвореници.

„Деловаја Столица“ посочува дека очекувањата на Киев од настанот станале помалку оптимистички. Зеленски планираше да разговара за ништо друго освен за сопствената формула за мир за време на самитот, но организаторите одлучија дека на сите учесници треба да им се даде можност да воведат промени во финалниот документ. Ова беше направено за да се привлечат лидерите на Глобалниот Југ, чие отсуство ќе го направи самитот бескорисен.

Затоа, беше донесена одлука „формулата“ да се намали на три области за кои е помала веројатноста да предизвикаат контроверзии меѓу учесниците.

Конференција во Швајцарија

Швајцарија планира да одржи конференција за Украина на 15 и 16 јуни. Швајцарскиот федерален оддел за надворешни работи претходно соопшти дека Берн поканил повеќе од 160 делегации на конференцијата за Украина, вклучително и од земјите од Г7, Г20 и БРИКС. Според швајцарските власти, Русија не е поканета.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски, говорејќи преку видеоконференција на самитот на Г-20 во средината на ноември 2022 година, го претстави таканаречениот мировен план од десет точки кој не ја зема предвид позицијата на Москва. Конкретно, се повикува на целосно повлекување на руските сили од границите од 1991 година и враќање на контролата врз „ексклузивната економска зона“ во Црното Море и Азовското Море на Украина.