Киев ќе се бори и против Руската православна црква

Украинската домашна безбедносна агенција започна серија рации на неколку верски објекти

Украинскиот претседател Владимир Зеленски најави нови мерки за забрана на верските институции за кои се смета дека имаат врски со Русија. Тој рече дека овој потег има за цел да ја заштити „духовната независност“ на нацијата во услови на конфликт на Киев со Москва.

Изјавата доаѓа кога СБУ, домашната безбедносна агенција на Украина, започна, како што ја нарече, „контраразузнавачка“ акција на неколку локации на Украинската православна црква во три региони. Рациите беа насочени кон најмалку осум верски објекти во петокот, со цел да се идентификуваат лица осомничени за поткопување на суверенитетот на Украина.

Пишувајќи на Телеграм, Зеленски во четвртокот рече дека Советот за национална безбедност и одбрана одржал состанок, на кој се фокусирале на „бројни факти за врските на одредени верски кругови во Украина со државата агресор“. Советот ѝ наложи на владата на Украина да воведе закон со кој ќе се оневозможи функционирањето на „верските организации поврзани со центри на влијание“ во Русија во земјата, рече Зеленски.

Во меѓувреме, на украинскиот државен надзорник одговорен за надзор на верската сфера му беше наредено да утврди дали Украинската православна црква има верски врски со Московската патријаршија.

Советот, исто така, ги обвини руските специјални служби за „субверзивни активности“ во верската сфера и им наложи на сите тела за национална безбедност да ги „идентификуваат и да се спротивстават“ на овие наводни напори. Според Зеленски, Киев ќе воведе и лични санкции за голем број поединци, а списокот се очекува да биде објавен во блиска иднина.

Украинските власти, исто така, имаат намера да проверат дали верските организации имаат право да користат имот што се наоѓа на територијата на Киевската Печерска Лавра, рече Зеленски во очигледна референца на Украинската православна црква, која моментално управува со локацијата.

Минатата недела, Лаврата, која се смета за најистакнатиот православен христијански манастир во Украина, беше нападната од СБУ. Агенцијата соопшти дека сака да спречи наводни „субверзивни активности на руските специјални служби“.

Украина долго време доживува религиозни тензии, со голем број ентитети кои тврдат дека се вистинската Украинска православна црква, предизвикувајќи го авторитетот на Московската патријаршија.

Двете главни ривалски фракции се Украинската православна црква, која прогласи независност од Москва откако Русија ја започна својата воена операција, и Православната црква на Украина (ОЦУ), која Руската православна црква ја смета за расколничка.