Киев: Во секој момент знаеме каде се Путин и Пригожин

Украинската воена разузнавачка служба во реално време ја следи локацијата на Владимир Путин и основачот на групата Вагнер, Евгениј Пригожин, изјави украинскиот портпарол. Андриј Јусов рече дека „и покрај сите обиди и напори да се сокријат овие информации“ и наводната употреба на „различни технологии, тоа „не е нешто што може да се сокрие“.

Што се однесува до нивното место на живеење, се разбира дека знаеме каде се“, изјави Јусов за Киев пост. „Путин е чуван, тој е добро чувана личност. Пригожин не е таков и се однесува можеби најслободно меѓу рускиот естаблишмент. Сите овие информации ни се познати нам и на нашите партнери и често се следат во реално време“, додаде тој.

Тој вели дека во моментов нема желба да го убие ниту Пригожин, ниту Путин. „Во однос на приоритетните цели, сите воени злосторници мора да бидат казнети“, рече тој.

„Како цивилизирана земја, Украина е заинтересирана оваа казна да биде извршена во рамките на меѓународното право пред меѓународен суд. Во тој контекст, приоритет број еден за Украина и Централната разузнавачка агенција е навистина да го доведат Путин во Хаг на судење пред овој суд“.